Thursday, November 29, 2012

Choosing a guy

Don't choose the better guy... Choose the guy that could make you the.better girl~

PHYSICAL ATTRACTION

   Love and physical attraction always hurt, never walk together.~

Wednesday, November 28, 2012

WORK

every day I get up and look through the Forbes list of the richest people in Malaysia. If I'm not there, I go to work~

Tuesday, November 27, 2012

WRONG OR RIGHT PERSON

"it's possible that you did marry the wrong person.However, if you treat the wrong person like the right person, you could wellend up
having married the right person after all. On the other hand, if you marry
the right person, and treat that person wrong, you certainly will have ended
up marrying the wrong person."~Farhan

SOLDIER

'A true soldierfights not because he hates what is in front of him, but because he loves whatis behind him' ~GK Chesterton

FIGHT FOR LOVE

Love is worth fighting when it is yours only~SE

Criminal Minds

Dr Reid -'There is no greater sorrow than to recall happiness in times of misery'.

CLOCK

even a clock that does not work is right twice a day~ SEAN

friendship & blood

an ounce of blood is worth more than a pound of friendship

LAND LOVE SAFELY

"A flight was flying through the clouds. Suddenly, it lost the balance. Everyone started shouting in fear but a small girl kept playing with her toy. After an hour, the flight was landed safely. A man asked the small girl. How could you play with your toy when everyone was afraid? The small girl smiled and said. My dad is the pilot. I knew he will land me safely."

 "Love is trust."

PLAIN WATER vs SKY JUICE

"I was at Hotel The Westcliff in Johannesburg dan terdengar a Malaysian at the table next to the buffet area asking the waiter for sky juice. Betul saya dah lama tak dengar perkataan sky juice tu and I'm glad just now I heard plain water pop out your mouth."

"Relevant?" blur.

"Tengok muka waiter tu saya tahu dia tak faham Malaysian tadi mintak apa. Then he repeated himself tapi waiter tu tak faham jugak sehinggalah kawan dia terangkan sky juice tu sebenarnya plain water."

"Okay, again relevant?"

"Relevannya di sin, orang tu lucky he is not in the Bahamas. There, the waiter would have brought him coconut water mixed with alcohol, most probably gin or rum. In Jamaica, he would have been given shaved ice, flavoured with fruit syrup, somewhat like our ABC. Kenapa tak mintak plain water? It is simple and straight to the point. Isn't this how we should speak?"

BISNES_HUTANG_RIBA

"Kalaulah semua orang tahu kenapa berniaga tu dituntut, mesti semua orang nak berhenti kerja sekarang jugak."

 "Okay. Satu sebab zakat. Makin banyak duit, makin kaya orang Islam, makin banyak zakat dapat dikeluarkan dan membantu orang yang susah. Dua, riba. Sistem banking kita sistem apa? Yang cakapIslamic banking tu just tukar term and words and taraa...riba jugak. Jadi kalau miskin, makan gaji, mampu nak beli rumah cash? Mampu nak beli kereta cash?"

"Habis tu, tak kan tak boleh beli rumah? Tak kan tak boleh beli kereta?"

"Sewalah sampai mampu, kereta murah, dalam 2-3 ribu tak ada?"

"Mak ngaii..."

"Riba itu haram. Pokok pangkalnya haram. Pinjaman bank berunsurkan riba. Jadi bila masa yang haram boleh jadi tak haram?"

"Tapi dengar pendapat, itu hutang yang dibolehkan."
  
"tulah, kita kena menuntut ilmu sampai betul – betul faham dan berguru pada yang betul.  Mana ada syarikat yang langsung tak berhutang. mungkin sole owner, senang tapi syarikat macam  yang dah public listed, macam mana? Kesimpulannya yang mana dah terbeban dengan sistem riba, teruskan usaha, cepat – cepat bagi langsai. Itu jalan yang terbaik."

"So deep."

"tu baru tips of iceberg. More to learn."

JANJI & UJI

Bukankah janji Allah untuk menguji hambaNya itu pasti? Walau seberat mana pun bebananmu, yang Kuberi pastinya yang mampu kau sebagai hamba memikulnya. Dan semakin dekat diri kita dengan Allah, bukankah semakin berat ujianNya bagi menguji keimanan kita?

*and u're rite sean...

W E I R D

Que: We are all a little weird and life's a little weird, and when we find someone whose weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall in mutual weirdness and call it love.

Monday, November 26, 2012

A L I M

Every pious person has a past~ Que Zafril
And every sinner has a future~Sean Norman

H I D U P

life has much more to offer for you


L I E S


I love listening to lies when I know the truth... the cruellest lies are often told in silence~ Sean Norman

LOVE OR LEAVE

 "If you love something and dumb enough to let it go. You didn't deserve it in the first place. And then just tell her If she love him but doesn't want to end up married, give him the option to leave, but never give him a reason to."~Que Zafril

RUGI~


Manusia yang ada mata, tidak boleh nampak, ada telinga tidak boleh dengar, ada hati tetapi tidak boleh memahami, ada ijazah tetapi tiada iman dan ada ilmu agama yang tinggi tetapi tidak ada nur dihati. Tidak seindah nama.

DUA DUNIA


Kisah dua dunia yang berbeza dan bersatu dengan satu rasa.
Kadang – kadang bila hidup orang lain bengkang - bengkok,
kita gelak sebab;
kita berada di jalan yang lurus.
Kita terlupa bahawa dunia ini umpama roda.
Bila hidup kita pula yang bengkang – bengkok, 
orang tu gelak kan kita tak? 
Atau orang tu tetap setia bersama kita?

Salah Cara tu bro

Assalamualaikum w.b.t

Selamat pagi.

Aku xtau nak ckp ape. Tgh2 mate stim layan ngantok pepagi ni dpt msg. Ni nk msuk yg ketiga. Smenjak aku start bisnes. Name card pn bg no fon aku slalu guna. Ade org bkn contact aku utk bisnes tp utk ini.

Ahhh...mmg ya. Aku single n available. Heh...sorry bro. Getting to know someone via text is soooo not my style. Lu silap channel ni bro. Next time klu nmpak gua gentle tegur depan2 k. Chow.

Sunday, November 25, 2012

Awak, Berhenti Seksa Dia

*slalu sangat cikgu zara bg statement buat mcm aku hadap depan cermin, macam batu hempap atas kpala. sama. phhuuiihhh...


Awak.
Bukankah cerita sudah tamat?
Mengapa awak mahu muncul dan bikin palat?
Kehidupan dia sudah sangat penat.
Tidak perlu awak datang dalam bayangan musibat.
Kerana dia sudah enggan ambil berat.

Awak.
Untuk apa datang lagi.
Bukankah segalanya jelas kali terakhir awak muncul di sisi?
Dia bukan yang dulu awak kenali.
Dia sudah ada jalan hidup sendiri.
Awak datang kononnya menagih janji.
Tapi ingatkah awak pernah buat dia separuh mati?

Awak.
Berhenti dari seksa dia.
Benarkan dia hidup gembira.
Dia mengira jalan menuju bahagia.
Kenapa awak mahu terus mahu buatkan dia terluka?
Salah apa lagi dia setelah berikan awak kebebasan yang awak suka?

Awak.
Tak penat ke buat orang menangis?
Hidup dia bukan untuk coret kisah tragis.
Sudah cukuplah awak hidangkan rasa sadis.
Biarlah dia punya senyuman manis.
Kenapa mahu buat perangai najis?

Awak.
Dengan awak dia simpan banyak kenangan.
Bukan semuanya penuh kepahitan.
Ada yang dia mahu ingat kemanisan.
Tidak perlulah awak datang dan cemarkan.
Dia mahu mengingati awak sebagai kawan.
Seorang yang memuliakan persahabatan.
Bukan sebagai lawan.

Awak.
Jangan datang lagi.
Dia mohon awak pergi.
Layanlah yang baru  di sisi.
Dia bukan sesiapa untuk awak kini.
Jangan seksa hati.

Awak.
Dia boleh jadi kawan paling baik di dunia.
Tapi dia juga boleh jadi lawan yang mengheret ke neraka.
Bukankah awak mahu meniti jalan ke syurga?
Berhenti cari dia.


Bila senyuman itu bukan untuk kau lagi, bolehkah kau hindarkan diri dan biarkan dia pilih jalan hidup sendiri? (Shafaza Zara, 24 November 2012)

Friday, November 23, 2012

Naked In The Boardroom by Robin Wolaner

Naked Truth #20 'Many business ethics decisions are in the gray area, with arguments on both sides. In the end, you need to do what makes your gut feel good'.



--
KarMiza

corrupt

Istilah it is not who you are but it is who you know telah lama menjadi duri dalam daging dunia perniagaan~

--
KarMiza

smile & work

 "If you often smile and show that you enjoy your work, your kids will grow up in the same path even if he doesn't see you much." ~gadis edisi terhad

--
KarMiza

Here we goooooooo~

Few pict yang sempat grab from page GWP. Enjoice~

*pict pengantin pakai busana hijau sweet2 ni right after akad nikah. post nikah photosoot gitoo...










oke part ni aku kne tarik kluar...sebab...aku tinggi sangat...siot...hahaha















 ok i do REALLY LOVE this picture.





*ok next post untuk malam berinai & bersanding. banyak sangat pict santek sampai taktau nak filter msuk post yg mane satu...huuuuuu~





--
KarMiza

GWP // Gambar Wajah Photography

Big salute to GWP team, official photographer for wedding ex-opismate wa MIMI.

photographer sangat-sangat-sangat-sangat-amat sangat BEST. THUMBS UP.

member-member wa yg lain pon sronok tengok crew amik gamba. happy and enjoy the moment ja. yelaaahhh...slalu wa tgk wedding lain siap photographer moody la, nak ikut cakap die je la, dok tarik-tarik pengantin p tempat die nak je la nak sruh posing. tapi mereka tidak ya! tidak...tidak sama sekali...relax-chill-smile-snap-smile-say thanks. what a great attitude.

tapi sayang...tahun depan dorang akan up harga...ehhhh....of course wa frust. da tentu-tentu wa tak kawen taun ni. taun depan or akan datang. so klu nak amik dorg KOMPEM mahal. kihkihkih...*ohh jodohku...sesat tak jumpa jalan p umah ceq kaaaaa....takpa2...take ur time. standby duit lebih ja...wa tak kira...wa nak dengan GWP jugak... other option? of course Napie Moksin [blog.napiemoksin.com] haaaaa...amik hang...




ok ni one of pict pengantin dengan dayang2...=p

*other pict in next post....mcm nak msuk sume pict je rase *mcm aku plak yg kawen yedak. gamba sume cantik kot!!



--
KarMiza

STRUGGLE

wa tengah struggle. struggle nak start setup blog utk bisnes wa. gosh..sangat malas bila nak start from the verrrrrryyyy beginning. nak2 plak dengan blogger punye new face kan. naharooooommmmmm....

even blog wa sendri ni pon mang malas nak posting thru blogger. hah? yeepp...slameni dok send thru email oke...

ok ni first try print screen send to blog *sbb nak tunjuk proof.



ok ni utk time nak posting...wa just type email cam bese.



ok kat atas pane email ade mcm option kan...click "Reader" then kua new tab like this. all blow wa follow/subscribe appear here. yg bold means ade new post. cam bese ar mcm email2 kite yg tak bace lg tu font sume bold rite? so same here lor.

ni contoh wa tgh bace blog akak jumie kita. ha beliau tgh caroot sapaka nama tah ni dok dress up nohooorrrrooommmm sangat...hahaha


ok back to main subject. apepepon wa mmg tgh lesu nak build up new blog nih. takes time sket...nak carikskin sesuai pon sket punya cam bangang ja!!! ok bai. da siap nnt ade la iklan disini.


--
KarMiza

Terserah~

"It's up to you. but if I were you, every day I get up and look through the Forbes list of the richest people in Malaysia. If I'm not there, I go to work."

--
KarMiza

Thursday, November 22, 2012

Berniaga_Basic, Genetik @ Mindset?

Aku memang student bisnes, Parent aku memang suke berniaga 

*kecil-kecilan, Aku pon memang berjinak-jinak dengan bisnes...

Tp without business minded takbley jugak kan...

http://www.businessinsider.com



"Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1."
"Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1."
- Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway



"When you live for others' opinions, you are dead."

"When you live for others' opinions, you are dead."

- Carlos Slim Helu, CEO of Telmex, América Móvil, Grupo Carso 




"I just love it when people say I can't do it,

 there's nothing that makes me feel better because all my life,

 people have said that I wasn't going to make it. "

"I just love it when people say I can't do it, there's nothing that makes me feel better because all my life, people have said that I wasn't going to make it. "

- Ted Turner, Founder of CNN


"Only those who are asleep make no mistakes."

"Only those who are asleep make no mistakes."
- Ingvar Kamprad, Founder of IKEA

"We're going where no one has gone before.

 There's no model to follow, nothing to copy.

 That is what makes this so exciting."

"We're going where no one has gone before. There's no model to follow, nothing to copy. That is what makes this so exciting."
- Richard Branson, Chairman of Virgin Group



"You become what you believe.

 You are where you are today in your life based on 

everything you have believed."

"You become what you believe. You are where you are today in your life based on everything you have believed."

- Oprah Winfrey, CEO of Oprah Winfrey Network


system-down-kepale-pon-hang

Assalamualaikum...Salam 1 Malaysia...Eceh...


keja tebengkalai disebabkan system down. so aku kne settlekan keje lain yg tak melibatkan system yg dah tebengkalai guna excel. pastu kne buat kje sppose guna system manually. mamposss bape kali print asik salah ja..boss...sila bersabar ngan saya ya...ishkkk...



--
KarMiza

Tuesday, November 20, 2012

Change

Ohhh serius wa ngantok. Slalu segar bugar klu pepagi gini. Ni x mcm bape kali nak tlepas pen dr genggaman time meeting.
Ni sume psal da stop taking caffeine few days ago. Act, mase kat evergreen mmg lame gile da x Breakie with coffee. Then kat sni start blk sbb kje ngadap document n environment mmg cam wat kje kat kubor *ni opismate wa yg ckp oke. So mmg wajib mnum nescafe tiap pg. Skang da naik mencanak2 berat bdn + smalam wa pakai suar slack plg besar slalu longgar kne pkai belt tp kali ni percayalah...aku pakai siap da ketat ade bekas button lg plak!!!
Mamposss...
Green Tea penggantinya...ehhhh...tetiba rindu evergreen...ni gak minum spanjang ari klu kat sane.

Cinta Dan Sahabat

Bukan niat aku.
Bukan niat aku untuk mengungkit.
Tapi untuk malam ini saja.
Aku br habiskan novel Sha&Shah.
Cinta & Sahabat.
Aku pernah bersahabat.
Aku pernah jatuh cinta dgn sahabat.
Dan aku hilang sahabat kerana cinta.
Dan aku mula ragu dengan ikatan sahabat
adakah ikatan cinta seutuh ikatan sahabat.
*teringat lagu sahabat yg dicipta oleh pijah,aper n zack di zaman skolah dulu.

Monday, November 19, 2012

G A Z A

Salam...

arini bukan entry dr aku

entry kali ni wa aku kopipes dr FB note mmber aku...shahamah. and aku agreed ngan his point of view...
so read and lu pikir r sendri...okbai


Gua tulis sebagai seorang hamba yg mempunyai iman yg lemah,
juga mewakili sahabat2 yg baca ni yg ade iman macam gua

Hari ni gua x angkat senjata untuk tembak askar zionis,
Gua x pilih untuk serang kedutaan Amerika
Gua x join demonstrasi jalanan kutuk kekejaman Israel
Gua x beli tiket kapal terbang pi Palestin
Gua x pos bekalan ubat ke makanan or lain2 keperluan untuk mangsa

Tapi x bermakna gua x boleh buat apa2..
-Yang pertama gua  boleh terus menerus berdoa agar Allah berikan kemenangan kepada saudara Islam gua, bukan setakat di palestine, tapi di seluruh dunia..
Hari2 kita doa, in syaa Allah akan dikabulkan...
-Kedua, gua boleh derma rm5, rm 10, rm50, rm100, rm 1000, rm50,000, rm1,000,000, rm500,000,000,000,000 
kepada badan2 yg uruskan bantuan ke Palestin
-Dan yg terakhir boikot produk yg salurkan dana kepada negara Israel.. Yang mana kita tau, kalau syarikat tu syarikat milik warganegara Israel, dia wajib bayar cukai kepada kerajaan diorang.. Dan kerajaan diorang guna duit tu untuk beli peluru dan senjata dan sebagainya..

Bila bercerita pasal boikot, banyak yg gua rasa perlu huraikan..
yang pertama kita kena faham perbezaan...Ada beza bangsa yahudi, rakyat yahudi, dan tentera yahudi
Xsemua yahudi tu jahat..
mcm melayu gak... x semua melayu amalkan ajaran islam...ada melayu x tutup aurat.. ada melayu x solat.. ada melayu minum arak

cara gua boikot x susah...gua amik contoh jangan beli McDonald..banyak pendapat cakap jangan boikot mcd sebab ramai pekerja mcd ni melayu
nanti mcd bankrupt, diorang nak makan ape..
jawapan gua senang je, kerja tempat lain... yg bagi rezeki Allah, bukan manusia..
walaupon niat nak cari rezeki yg halal, tapi kena ingat niat x menghalalkan cara..
sama juga mereka yg terlibat dengan kasino, sport toto, kilang arak, banyak melayu Islam..
dari pekerja, sampai pemegang saham...semua berdosa
cara nak boikot sesuatu barangan mudah, gua nak makan fast food, gua pegi kfc or burger king selain dari mcd..
kfc pon sodap, burger king pon sodap
burger king murah, rm5.90 dapat burger, air, kentang... mcd mane dapat harga camtu




Teruskan doa kita dan sumbangan untuk Tabung Kecemasan Gaza Aman Palestin

Maybank 562263010787
Bank Islam 12029010047880
Bank Muamalat 12070005133717
RHB 21245760004907

atas nama Aman Palestin Bhd

oke ni brader shahamah...aku lekat pict beliau nak market die. die tade awek lg. umur 27 kot...hahaha...market siot. tengok bro...baik kan aku? walau ko tak sehensem adik ko (tak abis2) aku still market ko. oke sesape nak bekenalan ngan die p search FB "don shahamah".












Sunday, November 18, 2012

PIJAK KEPALA

Jangan kerana aku yang GIGIH & xkenal apa itu GIVE UP kau boley pijak kepala aku lalu kau lenyek dengan tumit persis padam api rokok!!!
Aku manusia yang kenal apa itu SABAR.
ohh jangan lupa yang aku pernah berkenalan dengan KEJAM.

Saturday, November 17, 2012

YES!!!

Heh....smalam blk keje bergegas fetch Datin Ekin p PAS beli Yes. And yes kami suda ade WiFi....weeeehhuuuuu...grrrreeeaaattt sangaaaattt. Laju siot. Xtau r klu sbb student cuti ka jd laju gila...tp awal2 ni x sendu so kebatakan terlampau kami sangat terserlah.
Btw, this is postpaid RM68/month. 1st payment just have to pay for the huddle RM150. If terminate RM500. Contract for 2 years.
If for prepaid kne beli huddle tu RM498. And up to you lah nak beli prepaid brape.
Thats all for now. I'm off to Sg. Besar for tomorrow nye event. Enjoy surfing...kbai.

Friday, November 16, 2012

BALIK TIME!!!!

Eerrrrr...serba salah ni...tinggal aku ngan bos je bdua @ opis ni...keje die tak siap keje aku pon tak siap...tapi aku nak blah...boley kan bos...ok bye...hahahaha

HAPPY WEEKEND GUYS!!!

Wednesday, November 14, 2012

SANGAP

aku tengah sangap
sangap caffeine yang terlampau.
disebabkan aku nak try mula diet awal minggu depan so arini aku start tak amik kopi pagi2...
pening aku nak tahan ngantok sial!
semua rasa ada.
nanar
gila
libang-libu
ahhhhhh!!!!!!
fukkendem.

disebabkan aku nak hilangkan rasa ngantok nih.aku try nak enjoy google reader as usual tp takde entry2 yg br n best...
to "The Saliq"... bang, wa rindu lu bro.  1 ayat pon takde kan 2012 nih! 
wa da bace entry bugis lu nak dekat bape kali tah...sbb tu entry plg best...hahahaha..tetiba. kbai

--
KarMiza

R A H S I A

Ada tiga hal yang termasuk pusaka kebajikan iaitu merahsiakan keluhan, merahsiakan musibah, dan merahsiakan sedekah yang kita keluarkan"
Riwayat HR Ath Thabrani

--
KarMiza

K E T A H U A N

Suka aku petik kata-kata Socrates, "I know that I know nothing" atau terjemahnya, "Aku tahu bahawa tiada apa yang ku ketahui". Kerana hakikatnya, yang mengetahui, adalah Allah S.W.T. 

--
KarMiza

I K H L A S

Ikhlas is a silent therapy. It goes without saying. U feel it, u feel it, u dont feel it, to hell with it~ The Saliq

--
KarMiza

Monday, November 12, 2012

MENULIS SEMULA

sudah lama sepi
sudah lama hilang
sudah lama sayap jemari lesap
semenjak peristiwa itu
peristiwa yang menjadi sejarah hidup aku

aku memang dah lama gian
gian nak menulis lagi
menulis yang bukan-bukan
yang bukan-bukan hanya aku yang tahu
aku yang tahu kepuasan tulisan itu

nahhh.... aku kembali
kembali manaip lagi
selepas tapak tangan kanan gatal
orang lain pikir nak dapat duit
mampoosss nak dapat celah bedah mane aku pon taktau
masih awal bulan kot
aku assume tangan gatal ni permulaan penulisan semula
ehhhh.....
ada kaitan???

lantak kan.
aku sudah cukup kekuatan kembali ke dunia aku disini
dunia typo
dunia maki aku
dunia terapi aku

"kisah lama" itu aku biarkan...
itu sejarah
masih disini
mana boleh buang beb...
sebab adik aku pun ckp buku sejarah SPM ni lg bagus kalau ade sume gamba berkaitan sejarah.
saaaappp...bukak la sini kalau nak tahu sejarah hidup aku dari 2010.


WOW!!! banyak jugak kalimah aku tulis.
berjaya kembali.
bangkit dari sejarah bodoh.


*aku mula menaip dari email seperti biasa. maafkan gambar2 yang masih tergantung disini. akan aku turunkan selepas aku berjaya beli internet yang baru dirumah. SIAL TM. lembab nak mampos. okbai.


Manusia Kerdil
Karmi_Miza