Tuesday, December 31, 2013

Let Her Go




Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Staring at the bottom of your glass
Hoping one day you'll make a dream last
But dreams come slow and they go so fast

You see her when you close your eyes
Maybe one day you'll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark
Same old empty feeling in your heart
'Cause love comes slow and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep
But never to touch and never to keep
'Cause you loved her too much
And you dived too deep

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)
And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)
Will you let her go?

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go

Friday, December 27, 2013

Online Survey

Assalamualaikum~

pernah join survey?
then dapat komisen.
penah tak?

aku memang selalu. first time dulu join direct group survey. send out email bagi details. ade topik. dorg akan screening ko dulu. pastu call screening. ade la phone interview sket. then kalau confirm dorg nak kau dorg email. kena pegi tempat yang ditetapkan. then cukup all candidates start group discussion. ni akan di handle oleh sorang dari company tu. ekceli marketing company. represent satu brand. tapi depa takkan bagitau ape brand nye. contoh la kan aku penah p group discussion survey pasal yogurt drink. so cite la n komen pasal sume brand yang ade yogurt drink. until ade conclusion. ni salah satu contoh main brand nak tau ape pengguna komen pasal existing product n new product depa. bile da settle kau akan dapat terus commissionselalunya RM100++. contoh marketing company yang handle survey cani IPSOS. banyak la yang ade. google je. just email. 

ok tu cite group survey. aku da lame tak join. sebab topik asik tak kena ngan aku. pasal pampers la. pasal susu ibu la. pasal rumah la. pasal keta obersi la. demmm...

takpe. aku jumpe lagi lobang rezeki lain. heh... survey jugak. tapi online. time-time otak ko da bebal ala-ala bangang kat opis sebab ngantuk ke takde keje ke, p cek email tu kot-kot dapat link online survey. ha jawab klik-klik dah dapat point. tapi accumulate la baru boley redeem. sume ni kena sign in and subscribe dulu la baru dapat link-link soalan berkaitan. 

ok ni website and few voucher yang aku da redeem.






selalunya akan dapat email. trus tekan link. kat link email tu da ade bagitau sesiap brapa value untuk survey tu. kalau ko tengok tu ade jugak 1 survey aku dapat RM18. syarat boley redeem mesti la at least RM30. aku da dua kali redeem. dapat dah RM60 voucher AEON. oh...untuk website ni dorg offer 3 jenis je voucher that is AEON, KFC & Pizza Hut. of course aku amik AEON boleh guna time sangkak buat beli shampoo ke, sabun basuh baju ke kan. makan insyaallah maggie tu murah lagi. haha



contoh email dorg bagi




Ni yang aku baru guna semalam. langsai. beli shampoo ngan instant nescafe.




AIP ni banyak sket jenis reward voucher: KFC,  McDonald, Petronas, Giant, Hotlink (Prepaid), Xpax (Prepaid), Digi (Prepaid). So far aku baru redeen sekali. Prepaid card Xpax. tapi tak dapat lagi sebab baru je redeem. lagi satu dapat voucher Starbucks tapi ni bukan redeem by point sebab jawab survey awal-awal depa cakap takkan bagi point tapi bagi anything bekenaan survey tu. aku jawab survey pasal coffee. ha dapat 1. hahaha...yang ni syarat redeem minimum point 2000 point. 


point yang da berjaya redeem.

Ha...ni r free starbucks itew. nak beli sendri memang tak la. sebab gua lagi prefer Gloria Jeans Coffee.ehhhhhhhh...hahaha


ok tu je aku nak cite. ade banyaaaaaaaak lagi website offer cani. rajin la google "online survey malaysia". asik ber-beautiful nara ber-roti kaya je kau dapat ape??? PANG!!! muka sendiri. hahaha


Thursday, December 26, 2013

kasih tak tertunjuk



"aku paling sayang family aku weyh...cuma aku tak reti nak tunjuk"

setuju

sangat

aku juga--

sayang family aku

dan

aku fail bab tunjuk kasih sayang ni

sampai kadang-kadang terluah dalam bentuk amarah.



ada satu cerita. 

rumah mak aku dekat je ngan umah sewa aku. sejam perjalanan. masa mula-mula kerja. aku selalu beli memacam barang. just nak happykan my adik-adik and ibu. bese laaa...keje kat Glenmarie kan. banyak warehouse sales berlangsung area sini.

sampai satu masa aku nye financial merundum. aku balik bawak diri je. cam biase sesampai je depan umah both adik lelaki and perempuan bongsu aku da berdiri depan pintu. so masuk umah bawak beg baju je. surprisingly, both of them takde pon bertanye takde beli pape tuk depa ke, or menjenguk dalam keta ke sebab da biase kan aku balik bawak something. nope. the only thing they do is... yang lelaki salam cium tangan-amik beg aku-masuk lam umah. yang pompuan bese r paling kecik. lari-peluk kaki aku (sebab pendek)-"piya rindu kakak!"-salam cium tangan-tarik aku masuk dalam.

then dalam umah memasing hingaq la men-story. sorang cite beli pemadam kali sebrape ratus sebab pemadam dia beli asik kena curik termasuklah pemadam aku belikan sekali je pon dulu kena rembat. sorang lagi cite p masuk kawad kaki bomba sampai itam legam. turun plak adik pompuan aku lagi sorang story plak dia baru balik camping naik pangkat KRS jadi staff sarjan. wahhhh letusss kauuuu. balik pulak mak aku dari keje nanti cite plak banyak sales beliau buat compare to store lain. biase ar...mak aku memang otai bab-bab sales ni. and aku jarang p tido takde salah sorang adik aku kat sebelah. tak boleh. kena ade. KENA. 

Point aku kat sini. Aku memang manusia bangang tak tahu tunjuk melangit kasih pada mereka. Satu perkara aku belajar. Cukup sekadar kau ada depan mata mereka. Sekadar itu. Cukup.

Tuesday, December 24, 2013

>>MovieReview<< FROZEN


Hye
aku p tengok cite ni 1 Dec 2014
version omputih
jalan cite best 
tapi banyak beno lagu nya
tau je la lagu disney cite cenggini
dekat 2 kali lagu gak aku tesengguk

Overall, banyak mesej untuk adik-adik yang menonton citeni.





Kebetulan
aku tengok dengan member
yang baru few hours before movie tu
kua statement...
"aku sayang family aku weyh, cuma aku taktau nak tunjuk"



LOVE BETWEEN TWO SISTER
Si kakak (Elsa) tanak sakitkan si adik (Anna)
bertahun gak buat mende supaya tak harm Anna
cuma cara dia mensentapkan Anna
mane r budak tu tau akak dia draw line between them sebab tanak harm dia kan.


but anyhow once tau akak dia si elsa ni la Snow Queen,
yang p frozenkan segala maknenek yang di tuding jari ja jadi ais
sampai membawa diri semata tanak cederakan orang lain
tapi tak tersangka memang da mencederakan, si adik beria mencari ahkak deni.
so banyak pancaroba and anna tak give up
even dah jumpa elsa siap kena halau pon tak give up lagi


FIRST TIME JUMPA - ENGAGED
mamat bawah, Kristoff ni terus carut si Anna ni.
ko baru kenal br skali jumpa trus nak kawen?
berkali gak dia carut ulang ayat sama
kemain pompuan ni feeling true love sangat kan
sebab first time jumpa Prince Hans of the Southern Isles
trus bajet ade chemistry menggunung
trus decide nak kawen. ko hado???

sampai la tau kepuakaan si Hans ni sekadar nak takhta ja
time nak true love punya kiss
sebab badan dia started frozen
last-last tak jadi ape
si true love dia Kristoff
ehem...DEPAN MATA sajorrr



DREAM BIG
Olaf si manusia salji
sangat happy go lucky
asik carut kristoff forever alone. hahaha
deni la yang guide anna ngan Kristoff menjejak elsa
sebab konon dia pun nak winter berlalu
nak rasa summer
nak main petik-petik bunga


feeling-feeling mandi air panas
hahaha
padahalllll...sah-sah ko cair kan.
Kristoff siap cakap "someone needs to tell him..."
pastu takdak sapa cakap.
haishhhh


Olaf ni best
dia men-realise-kan anna n dia sendri
siapakah sebenarnya true love anna
gigih la tarik teman anna dekat ngan api kasi panas
tapi diri sendiri da nak cair
gituuuhhh
ibarat lilin membakar diri sendiri sangatt

tapi cam besa la katun kan
olaf nye dreams comes true
bila elsa da balik n things back to normal
which da takde winter
olaf pon nak mencair
elsa kasi special cloud turun salji atas kpala olaf tu

see...
DREAM BIG guys!
MIRACLE can happen
even if its illogical to accept.





Thursday, December 19, 2013

Bite Size Special Edition for Christmas







modbox.com.my

bebarang sini murah dari kat lua
trusted brand je depa jual
second time beli
tapi just beli bite size
means dapat yang tester-tester je
why?
sebab sume aku tak penah pakai

nak stick pilih and pakai one trusted brand bukan senang
sah-sah mahal
kalau p memana pun memang orang akan suggest
beli tester pack kalau baru nak cuba
kot-kot la ko gigih beli satu set
tapi tak ngam ngan kulit

so ni ok
2 barang dapat same dari last time beli
sib baik yang memang aku suka
toner, body oil, 

elok gak ade 2. bley boh 1 lam hembek. 



ni best. especially bath foam eucalyptus tu.



Lavera hand cream. 
tak minat sebab bau butter memang tak ngam ngan idung aku. 
so aku stick ngan hand cream lama




cleanser & cream dermedex.
challenge 3 days use.
berangin kau dedua ni. sedap je pakai.
aku berdoa muka aku tak serasi ngan dermedex ni
sebab mahal. hahahaha



ni the best! sniff sket then tido.
feeling sangat kau.
bese la bau pon lavenderion khennn.
sebati da ngan aku.
sedikit info. sleep sniff ni ade provide kat
Emirates Airlines First Class.
wow..best kan. p naik emirate p memana.
mesti tido nyenyak. tibah!





Permainan takdir


[click picture for bigger size]


~Permainan takdir by Imani Hatta

Versus Jam




Member aku cakap taste aku pelik
hanya kerana
suka
Oh Chentaku

ahhhh...lantak kau
so jom reramai
sabtu ni
versus jam

Hyper Act pon ade!
Hanya akuuuu
huuuuu uuuuu~


>>Teater<< Awek Chuck Taylor


aku tengah menahan rasa
online ticketing teater ni
SOLD OUT

kena beli walk in
kat kedai Lejen
tapi takley pegi now
sebab kekangan masa dan cash
demmit

aku berharap tiket ade lagi bila kami pegi nanti

Wednesday, December 18, 2013

#MakanReview Sup Power @ Padang jawa


2 minggu aku bergelumang dengan hingus dan batuk
sangat mendambakan peluh
aku memang craving for sup
ni opismate member aku cite
ala-ala Ani Sup Utara

kuah tak sepekat Ani Sup
tapi
better
sebab Ani Sup tu rasa sangat Aji nya.




lebih murah
lebih kenyang
lebih sedap
lebih menu
lebih jimat
makan...takde lebihan
hahaha

direction:
dari simpang 4 JPJ/Puspakom.
JPJ blah kanan kau. 
brenti kat traffic light...kalau merah
bila da hijau kau jalan straight
naik flyover tu
turun
first simpang kiri
masuk kiri
straight
sampai nampak masjid
betul-betul hujung jalan
kedai ni kat perkarangan parking masjid


*ko perasan tak kalau direction yang senang je aku beriya bagi
kalau tak...."kau gugel sendiri"
kadang-kadang aku perasan
lahanat jugak suggest tempat tak bagi direction
hahaha
ahhhhhh...dari aku bagi ko direction sampai sesat?
tak guna kan.
maaflah
Assalamualaikum.

#MakanReview Satay Willy



ingat tak aku penah review wan telor berlado?
ok ni cara aku dah malas
depan simpang masuk umah aku 
ade kedai makan
tak penah singgah
malas p jauh
singgah situ
tibah!
kat menu ade set telur berlado
aku ni pesen compare rasa masakan aku suka
so aku akan repeat tempat ultimate sedap

then
ade satay pulak
gile tak try?
member aku cakap tu Satay Willy
yang dia duk cite member dia sebut-sebut sedap






time tu
aku lagi sipi-sipi nak gastrik
lapa kebulur
sah-sah aku akan habiskan makanan kan
tak habis
tapau
sebab tak sedap
selalunya
tak sedap cemana pun kalau lapa aku balun kasi abis

satay
juicy
betul
tak tipu
tak kering
macam kat pasar malam
rasa ok la
kuah ceroi
akak tu cakap ari-ari orang order berpuluh-puluh
still kalah dengan Aimar
lain orang lain tekaknya
sila rasa sendiri

sekian

#MakanReview Gold Chili @ SS15



Chicken Butter Milk
Tomyam
Tofu Sambal...kot
tak berapa ingat da

yang aku ingat aku makan
berejam sebelum p tengok cita insidious 2
so boley bayang kan da brapa lama aku p makan tak review

sedap
betul
dekat SS15
tak payah nak kata sesat sangat
SS15 tu satu pulau tu je

kalau gugel Gold Chili tak jumpa
ko google je Joe's Kitchen. hahaha
tak pun I am Lejen
tak pun Nusantara Denims
sebab bertentangan blok depa
tak pun Button my Button
lagi senang
sebelah je. selang 1@2 kedai



ko kena makan panas-panas
kalau tak...muak
untuk tekak aku
layan
sedap
nak p lagi
bila ade duit
sebab

dekat ngan I am Lejen.
sah-sah nak borong buku
okbai

#MakanReview Ayam Penyet @ Wong Solo


Ni ayam penyet terdaebak sepanjang hidup aku penah makan
sape penah bace #MakanReview aku sebelum ni
aku memang tak meng-review bebanyak
kalau makanan tu memang sedap
sebab
ko kena rasa sendiri
aku tak pernah lagi belot dari menu ni
setiap kali pegi Wong Solo

ade banyak branch
aku tak tau branch lain kat mana
jangan malas
p gugel

ni kat seksyen 7 area Jakel
blok deret Upin Ipin restaurant.



oh lupa nak kasitau
tiada sambal lain berjaya menandingi sambal ayam penyet ini
okbai

Tuesday, December 17, 2013

>>CeritaReview<< Jubah Hitam @ Astro Prima



sapa tengok cita ni smalam?
10pm-12am
Astro Prima 105
lepas MasterChefAllStarr trus tuka channel

fuuhhhh...neves jantung sepanjang saat cite ni
punyelah aku beliakkan mata
tanak miss any part any angel
mungkin sebab aku jahil agama
buta hukum
aku jadi takut
dengan cerita-cerita begini

takut
terpengaruh
kot la aku terikut sesapa ka
bagi yang tak tengok
ni cite pasal ajaran sesat
seorang muslim
ke arah lain
Nauzubillah...

conclusion paling simple aku boleh buat
pendekatan menarik perempuan ini (lakonan Khiriah)
melalui pertolongan, persahabatan dan percintaan.
Allah...
besar bayarannya.
tergadai agama.

double thumbs up untuk jalan cerita
tak senang duduk aku menengoknya
thumbs up buat 5 tunjang utama
setiap watak bagi effect kat aku
thumbs up untuk wardrobe
baju cantik
double thumbs up untuk mekap
bapak rr....cantik gila mekap depa!!!

pengakhiran cerita...
deep inside.
Allah Maha Besar~

Assalamualaikum.

>>MovieReview<< Law of Abiding Citizen


Mr. Gerard Butler
awww...taste sangat...mihmihmih

ok movie ni di suggest oleh member aku
die cakap "ko tau Gerard Butler tapi ko tak tau cite ni?"
diam sat aku...memang tak tau pon. hahahaha

ok no wonder keterujaan melampau dia cita pasal movie ni
aku sendiri bersengkang mata menahan beliak mata
ternganga mulot tengok cite ni
style
genius
best
perghhhh


sinopsis?
urgghhh...jangan malas lah. 
p google sendiri






ni antara scene yang aku capture. war between seorang lelaki dengan undang-undang. point dia simple je. "yang bersalah harus mendapat hukuman". tapi kes dia, yang bersalah terlepas. dia bengang. bagi pihak undang-undang, depa pikir ape dia buat semata-mata untuk balas dendam. but not just that. ape dia buat untuk bukak mata depa, yang bersalah ape jadi pun harus mendapat hukuman setimpal. thats why last sekali few second before bom nak meletup bawah pungkoq dia tu dia senyum puas. point dia dah sampai kat barisan pimpinan undang-undang. 

serius. cite ni memang best. tenkiu sapa yang suggest cite ni. selalu cite yang aku tak minat nak tengok repeat aku delete after tengok. this one. surely save. 




>>MovieReview<< No String Attach



Skang keje aku layan movie kat laptop
zaman layan movie yang dah lama aku tinggalkan
weekend lepas-lepas aku copy memacam movie
sampai aku rasa nak sangaaaaaaat
beli hard disk baru. ehhhhhhhh

NO STRING ATTACH
sape tak penah tengok rugi
sebab ade Ashton Kutcher ehem ehem
hahaha
ok sinopsis cari sendiri
walauponnnn bertajuk movie review kan




mende yang tangkap benak aku:
  • Lelaki-perempuan tak boleh rapat like rapat gila (macam dalam cite ni as sex buddies only) without any feeling. ataupun sesalu tengok lelaki-perempuan as best friend kan. NO
  • Once you have that feels. Once you got that beat. GO FOR IT la. ni nyesal dok nak kejar balik time orang da ala-ala turn off. "oh i lost him..." ha makan la kau donut bebanyak. Frust katenyerr.
  • Gotta play hard to get. easy come easy go kan. pahammm. 
  • always take chance. macam mamat ni kat tempat keje. bos dia slalu under estimate dia. gosh. macam nak hempuk ja. memang payah nak shine bright like a diamond kalau cenggini. kalau takde awek nerd nak tolong, haruslah susah payah tarik spotlight hala ke diri sendri bagi orang nampak. got what i mean?





REPOST// Of guns and roses.

aku copy dari terfaktab tulisan zaffe


 * * * * * * * * * * * * * *
Sebelum kau teruskan membaca, seperti biasa, aku sarankan kau tarik nafas panjang-panjang dan standby sekotak tisu kat sebelah. Mana lah tahu, di pagi Isnin yang mendung dan sejuk ni, apa yang aku nak tulis ni memang akan tepat membelah hati kau yang memang dah rapuh tu. Jangan lupa secawan milo panas dan beberapa keping biskut kering.

Aku selalu menulis tentang Sarah, sebab Sarah kawan baik aku. Mariah juga kawan baik aku, tapi Sarah lebih baik. Tak pernah ada rahsia antara kami, sakit kami berdua, kami tanggung bersama. Aku rasa apa yang dia rasa, begitu juga dengan dia. Jadi, bila Sarah sedih, aku pun sedih. Jadi, bila Sarah marah, rasa nak putus asa, rasa nak bunuh diri, aku pun rasa tak berdaya. Macam tu la hubungan kami berdua.

Jadi, tiga tahun lepas, sambil sambil lepak di Dataran Nilai dan mendongak kepala ke atas melihat bintang, aku menjadi saksi bila Sarah menangis tanpa bunyi dan bersumpah tidak akan jatuh cinta lagi. Dalam setiap air mata yang mengalir dari mata Sarah, aku nampak setiap aliran harapan perlahan-lahan keluar, dan aku juga menjadi saksi kepada satu pembunuhan. Sarah bunuh hatinya sendiri, tidak sanggup dibiarkan hidup dan ditikam kejam lagi. Jadi, malam itu, aku melihat Sarah mati. 

Jadi, aku pilih untuk mati bersama.

Ada orang cakap, the first heartbreak is the hardest. Aku tak percaya, kerana aku seorang yang optimis. Tapi melihatkan Sarah, dan merasa setiap yang dia rasa, hati aku perlahan-lahan menjadi hitam juga. Mungkin ada orang yang cakap, berilah peluang kepada kehidupan. Yang lepas biarlah lepas. Tapi kau tak pernah nampak Sarah, tak pernah rasa apa dia rasa, tak pernah kena apa yang dia kena. Pantang disentuh sikit, Sarah terus terkejut, terus panik dan bernafas lima puluh kali lebih laju dari biasa. Tidur juga tidak tenang, mimpi ngeri bersilih datang.

Ada orang cakap, the first heartbreak is the hardest. 
It breaks not only your heart, but it also breaks your future.

Dunia mungkin akan melihat Sarah sebagai seorang perempuan biasa yang tak boleh move on. Dunia mungkin memperlekehkan kewujudan Sarah yang menjadi mangsa lelaki-lelaki yang tidak segan silu menarik tangan Sarah ke bilik tidur walau Sarah sudah menggeleng-kepala berkali-kali. Sarah mungkin hanya dilihat dunia sebagai satu korban cinta, tidak lebih dari itu. Hanya aku yang menjadi saksi, bila Sarah yang sudah mati itu ditikam kejam lagi, dijadikan korban lagi untuk tahun-tahun yang mendatang. 

Jadi bila tahun ini, aku terkejut bila Sarah datang kepada aku dan menangis sekali lagi, tapi tentang seorang lelaki yang memakai kemeja putih berkot hitam dan bertali leher biru, mengikut gambaran penglihatan Sarah. Lelaki yang bertanya jika dia boleh memberi hukum bunuh kepada barisan lelaki yang terdahulunya membuat Sarah menderita. 



A hit-man, a wise guy. A killer who read books.

Dan aku gembira bila akhirnya aku melihat Sarah kini boleh tidur lena. Sarah yang dahulunya tenggelam sudah boleh makan dan minum seperti biasa. Pernah juga aku berjumpa Sarah dengan lelaki itu, selalu bertali leher biru, warna kegemaran dia mungkin. Tersenyum juga, penuh bersemangat bila berkata-kata. Mata pembunuh itu cantik, lebih cantik bila dia curi-curi melihat Sarah, lebih cantik bila dia tergelak sambil bercerita tentang dunia dan harapan.

Ya, memang dia seorang pembunuh. Lelaki di sebelah Sarah yang memakai kemeja putih berkot hitam dan bertali leher biru itu berjaya membunuh kesemua barisan lelaki jahat yang pernah wujud dalam hidup Sarah, armed with the guns of hope and love and everything in between.


* * * * * * * * * * * * * *

seriously? agreed. first heartbreak is the hardest. it breaks not only your heart, but it also breaks you future. Allah... would you send me this hit-man, a wise guy. A killer who read books? or... a man who able to vanish all heartbreak throughout this life. 

Husnuzon...

:) 

Monday, December 16, 2013

Menyampah



"aku takley r weyh...taktau pasal ape. bukan saje-saje. kadang-kadang aku tengok muke je pun dah nyampah dah. camane aku nak go on ngan pompuan tu. aku ni da r jenis cepat bosan". one of member aku expresskan kenape dia tak ber-awek lalu melambatkan proses berkahwin beliau. heh. paham. betul. aku paham. but still...salute sebab he has gut to leave the scene. ehhh..bukan blah cenggitu je. politely say something or make an excuse la kan. good for him. kan?

but now aku bukan nak cite how aku nyampah ngan lelaki. tak. tapi aku nak adapt situasi kalau kita kat tempat tu. make it broad sikit. face dengan semua orang. how would we act kalau duduk setempat ngan orang kita nyampah tak selesa?

tak kira melepak ngan member or anyone else. bila aku face situasi "tak selesa"...aku rasa macam duduk dalam trap. rasa susah gila nak keluar dari situasi. its good when u have guts to leave the scene or crowd or the date..but how to do that?


1. Buat Muka
Expresskan ketidak-selesa-an itu diwajahmu.  member aku selalu cakap aku tak pandai cover muka kalau tak selesa ke, tak suka ke, nak berlakon suka bagi fake smile tu memang fail la kalau aku buat. "baik ko diam je weyh. nampak fake ko senyum..." ha...kalau nak menjaga hati better tak payah. tapi cemana nak jaga hati kalau muka aku ni fail nak bagi fake feels?


2. Tengok Jam & Handphone
Allah...ni memang one of part agak mencabar. lagi-lagi bila ko asyik pandang jam. 5 minit rasa macam 5 jam. ko tengooooooook je la jam tangan ko berkali-kali pastu hempon ko skali. kalau dia concern dia tanya la "ade hal lain ke?" yess...thats the moment ko bley blah.


3. Speed dial emergency
Deal ngan member. "aku nak p date. kalau tak best aku text SOS ko call aku tau". set speed nombor dial then left a misscall ke hempon dia. then dia call balik ko trus buat ala-ala cam kena balik dan dan tu jugak. aku tak penah buat cenggini sebab aku cuak takut kantoi belakon on phone. siyes cuak. taktau pasaipa.


4. DIAM
susah kan? nak tunjuk betapa ko tak selesa taknak. nak selindung pon taknak. nak blah tak reti. takpun melepak dengan orang yang have so many things to debate on and yet ko tak minat nak dengar. nak buat ape? solution aku, diam je. sebab lagi bagi opinion lagi besar gebang. tapi diam pon haus gak telinga kan? ni pon contoh situasi tak selesa. hahaha... contoh topik yang buat aku bosan bila bergebang tentang politik, hal-hal rumah tangga, hal-hal personal thought on agama and all deep things. haishhh...DIAM je. kalau aku DIAM dan sekadar angguk tu. tanda tak berminat tu. kecuali kalau aku DIAM then atleast mencelah "ha...aku stuju part tu...ha btul3..." tu ok la lagi kan.


5. LEAST EXPECTATION
kadang-kadang kemenyampahan ini terjadi kerana kau expect tooooooooo much. lagi-lagi ko keluar dengan manusia yang memember ko da t-up gila baby siap cakap wajar sangat jadi bakal suami/isteri kau. so sah-sah ko pon berangan-rangan la pasang angan-angan cemana perangai deni. alih-alih keluar tak seperti digambar dan diangankan. so STOP with all your expectation. pehhhh speaking siot. eh serius. bila ko least expect. ko keluar pon selesa. lagi selesa bila ko menjadi diri sendiri. lagi thorbaik bila your heart skip a beat. hah! mase tu ko pepandai r. mihmihmih~


whatever it is. Hablumminannas... Hubungan sesama manusia... maaf. aku worse part ni. totally worse. jadi aku setuju cara beliau. dinch pompuan but still have good repo ngan mereka semua. kalau orang lain kata senang. aku kata susah. susah gila nak menjaga hubungan sesama manusia. lagi-lagi orang macam aku. 

Counting days~



lima belas hari lagi
menjejak 2014
dah tiba masa mengaudit diri
sepanjang 2013

tahun ni
satu-satunya tahun
aku diajar dan belajar
membuang ego




E G O
aku ada
heh...
siapa yang tengah cakap "aku takde" dalam hati tu
memang EGO

bersiaplah aku
mencuba
merendahkan
level ego yang ada
hanya
untuk
kebaikan
SAHAJA
Lillahi Ta'ala~



*satu pertemuan dengan seseorang buat aku belajar terlalu banyak benda. betul tanggapan aku dahulu. kau manusia yang aku takkan lupa kewujudan, kemunculan dalam hidup aku. betul. kau. have "something" yang orang lain tiada. panjang umur jumpa lagi. moga-moga. 

Monday, December 9, 2013

Another side of me


minggu lepas
dari isnin sampai jumaat
aku kena attack
selesema & batuk
pastu demam main acah-acah
siang die ok
time malam nak tido mata panas
kaki sejuk
hah...nak mula lah tu

kamis baru aku p klinik
amik ubat
aku memang takde stok untuk flu & batuk
sebab aku jarang kena
tapi
sekali kena
berpanjangan
sampai orang ingat aku drama
babi r
ingat aku selesa?
dari kecik aku cani dah

skang pon tak ok lagi
lagi tak best berkahak
berge-lumang...dengan...KAHAK!!!

tapi untung gak
sebab stahun tu sekali dua je kena.



aku memang dari dulu payah makan ubat
tapi da besar
dah hidup sendiri ni
pepandai la pakai akal kan
sape je ade nak jage aku

time-time sakit gini
selalunya
aku merengek
mengada
memanja
segala bagai


nasib kau lah adik
dapat kakak macam aku
jumpa-jumpa mintak peluk
touch of love bagi aku
ni belum si piya
wajib tido dengan aku 
macam boleh terus sihat!
hahaaa

haih adik-adik...
jangan la cepat besar



20131201 & 20131208 Majlis Perkahwinan Affendy Azrai & Omi Sarica



Dalam masa 2 minggu ni aku attend wedding cousin aku
disebabkan kat klang je, so aku attend both.
tahniah to both.
semoga kekal bersatu hati
sampai bila bila
don't let others ruin your love story.


pakaian orang Sabah

belah pompuan

Dress in simple and sangat cantik for her


belah lelaki

songket ungu


Family kami


notes: sexy atau tidak. menutup aurat atau tidak. tu semua orang da belajar dari sekolah lagi. jangan semudah meludah menghukum. takde beza orang tak tutup aurat yang dah sah-sah kita tau hukumnya dengan orang sempurna menutup aurat tapi lisan tak terjaga. merobek hati orang juga ada point mungkin dicatit malaikat belah kiri kita. Wallahi, aku bukan menyokong. cuma aku minta, hentikan judgement. doa saja. mana kau tahu hari depan dia lebih berpahala dari kita. Jahat macam manapun, semua orang ada baik dia. 



Friday, December 6, 2013

Nah. ni Fynn Jamal Cakap



aku pon tertampar sama.
Nauzubillah.
aku takde kat tempat kejadian.
kita manusia.
mana sedar bila perasaan dirasuk setan kan?
Allah...
kita kena berhenti menjadi penghukum. kan?
:)

now read this...Tq kokpinn


kecoh berita pencuri tabung masjid dibelasah sampai tercabut nyawa. macam2 jenis komen yang pada niat asalnya mendukung "siapa kita untuk menghukum pencuri itu?" dan "hanya tuhan layak, dan bukan kita" tersasar menjadi kenduri mengumpat dan mengutuk di ruangan komen.

itu memang pesen kita.

anak kena dera di taska:
"memang anjinglah siapa yang buat anak dia macam tu"
"kalau dapat ke aku akak taska ni, memang aku cili (isi jenis alat kemaluan di sini)"
"perangai macam (isi jenis alat kemaluan di sini), memang ahli neraka la kau".

peragut kemalangan ketika meragut:
"pada muka. hambik kau. patutnya kepala pecah bersepai baru puas hati aku"
"aku bukan nak kata apa la. tapi kalau jatuh depan aku, memang aku sambung pijak je"
"(isi jenis alat kemaluan di sini) punya peragut. tuari makcik aku pun kena. dengan orang macam ni la ni"

kita marah lelaki2 yang membunuh pencuri tadi.
walau tanpa niat (insyaAllah harapnya memang tak ada niatlah mereka mencabut nyawa pencuri itu), kita begitu marah dengan semua yang terlibat.

kita perli / keji / maki / kecewa dengan lelaki2 yang bertindak bagai tuhan itu.
kita buktikan dengan segala jenis bahasa di komen2 dan mana2 ruang yang terwujudkan.

kita bebel:
"kau bukan tuhan".

sekarang,
dengan serendah2 diri aku minta izin--
untuk pegang tangan kalian--
dan bawa ke depan cermin.

tengok muka kita yang terbiaskan.
mulut kita.
jari2 kita.

ya. kita bukan lelaki2 tadi yang membunuh sang pencuri.
tapi tulisan2 kita?
kata2 cerca kita?
prejudis kita?

walau tidak ada yang mati jasadnya--
tanyalah:
"sudah berapa banyak jiwa yang mati kerana kita?".

pandang cermin dalam2.
tanya:
"apakah aku tuhan?"

alfitnatu--
ashaddu-
minal qatl.

fitnah itu--
lebih dahsyat--
dari membunuh.

JANGAN dalam Islam

This is repost from facebook


- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat.

- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

- JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan Manusia Makhluk yang paling Sempurna.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang Kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal abadi selamanya.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan dan kebaikan kita yang mahu berfikir.

HUKUMAN DAN REALITI.

Aku copy cite ni dari fesbuk


KISAH BENAR tentang seorang nenek mencuri ubi dan hakim yang bijak

kisah yang sangat menyentuh hati, seorang hakim bernama Marzuki di Mahkamah Indonesia berasa sebak dengan penerangan pesalah seorang nenek tua yang mengaku salah mencuri ubi kayu.


Di ruang mahkamah pengadilan, seorang hakim duduk termenung menyemak pertuduhan kepada seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu. Nenek itu merayu bahawa hidupnya miskin, anak lelakinya sakit, dan cucunya kelaparan. Namun pengurus ladang tuan punya ladang ubi tersebut tetap dengan tuntutannya supaya menjadi iktibar kepada orang lain.

Hakim menghela nafas dan berkata, “Maafkan saya, bu”, katanya sambil memandang nenek itu.

”Saya tidak dapat membuat pengecualian undang-undang, undang-undang tetap undang-undang, jadi anda harus dihukum. Saya mendenda anda Rp 1 juta (lebih kurang RM350) dan jika anda tidak mampu bayar maka anda harus masuk penjara 2.5 tahun, seperti tuntutan undang-undang”.

Nenek itu tertunduk lesu. Namun tiba-tiba hakim menbuka topi hakimnya, membuka dompetnya kemudian mengambil & memasukkan wang Rp 1 juta ke topinya serta berkata kepada hadirin yang berada di ruang mahkamah.

‘Saya atas nama pengadilan, juga menjatuhkan denda kepada setiap orang yang hadir di ruang mahkamah ini, sebesar Rp 50 ribu (lebih kurang RM17), kerana menetap di bandar ini, dan membiarkan seseorang kelaparan sehingga terpaksa mencuri untuk memberi makan cucunya.

“Saudara pendaftar, tolong kumpulkan denda dalam topi saya ini lalu berikan semuanya kepada yang tertuduh”

sebelum tukul diketuk nenek itu telah mendapatkan sumbangan wang sebanyak Rp 3.5 juta dan sebahagian telah dibayar kepada mahkamah untuk membayar dendanya, setelah itu dia pulang dengan wajah gembira dan terharu dengan membawa baki wang termasuk wang Rp 50 ribu yang dibayar oleh pengurus ladang yang mendakwanya.
tamat. 



Semalam ramai share kat fesbuk pasal sorang lelaki dipukul sampai mati kerana mencuri duit tabung masjid. sampai mati. SAMPAI MATI. lunyai dia kena bantai. ape bentuk hukuman kau bagi ni? hudud pon tak macam ni untuk hukum orang mencuri. aku marah. aku marah dengan situasi macam ni. 

sorang member penah cakap kat aku, kalau kita cekup org atau kantoikan orang atau confront dengan orang buat salah. besar mana dosa atau salah dia buat. dia tetap Allah bagi ruang untuk mintak maaf dan bertaubat. terpulang pada kau nak bagi peluang dan ruang macam mana. dua-dua pihak hatinya tak bertambah hitam. 

ni kau dah kantoikan dia. dia sah-sah dipihak salah. kau da pukul dia kasi pengajaran la katanyakan. sampai terlerai nyawa dari jasad?

Allah...besar harapan aku itu perlakuan tanpa sengaja. besar harapan aku ralat begini tidak semudah terjadi kendian hari. besar harapan aku kalau kita rejamkan SYAITAN yang hasut beria kat cuping telinga ni. besar harapan aku kita kita sempat berhenti bila jiwa laju dihasut SYAITAN yang meronjet-ronjet menikmati kemenangan.

Allah... besar harapan aku dalam pada tengah dipukul dia sempat terdetik insaf. sebab aku tahu. aku paham. manusia bernyawa macam aku ni pun. yang berganda-ganda dosa ni. kemain liat nak insaf. kemain payah nak sujud. ego betul dengan manusia keliling. Al-fatihah~

Assalamualaikum...