Friday, December 28, 2012

KARAOKE





Whenever I have a problem, I just sing, and then I realize my voice is worse than my problem. ;P


--
KarMiza

High paid ranking

Info: High paid ranking (undisclosed source)
1.      Specialized surgeon
2.      Managing Director
3.      General Surgeon
4.      Commodities Futures Broker
5.      General Manager
6.      Company Director
7.      Legal Service manager
8.      Creative Director (Advertising)
9.      Operations Manager (Finance)
10.  Foreign Exchange Dealer/Broker 
11.  R&D Manager 
12.  Business Development Manager
13.  Legal Officer
14.  Computer and IS Manager
15.  Corporate Planning Manager
16.  Technical Manager
17.  Treasury Manager
18.  HR/Personnel Manager
19.  Advocate & Solicitor
20.  Budgeting & Finance Manager
21.  Marketing Manager
22.  Engineering Manager
23.  Lawyer
24.  Operations Manager (Commerce)
25.  Sales Manager
26.  Customer Service Manager
27.  Chemical Engineer (Petrochemicals)
28.  Business Management Consultant
29.  Production/Plant Manager
30.  Procurement Manager

*ohhhhhh myyyyyyy...field yang aku in skang takde dlm senarai? 

thanks for info Ms.KL
--
KarMiza

2 0 1 2

almost end of year...
left one of the hard year in my life
ini hard. sangat hard.
tahun aku dig satu pembohongan terbesar berlaku dalam hidup aku.
tahun aku berusaha bangun dari tersungkur
tahun aku belajar enjoy all the life path that i've earn.
tahun aku bertatih berniaga kecil-kecilan
tahun aku dihembus dugaan persahabatan 
tahun aku hampir terkulai tak terduga dalam kerjaya
tahun aku standing tall again
tahun aku terima kembali kedatangan orang lama
tahun aku berusaha let go perkara hati yang aku harus let go
tahun aku cuba bentangkan menjadi aku bukan sehebat yang orang lain duga


banyak perkara yang berlaku aku mahu tinggalkan dan lupakan 
banyak juga perkara yang berlaku aku pingin sematkan dalam minda dan jurnal hati ini.
supaya tidak terjebak lagi mungkin
atau barangkali supaya aku boleh tampar diri sendiri ekoran dari perbuatan keputusan sendiri

--
KarMiza

Thursday, December 27, 2012

Menunggu & Mengejar

Bila aku sedar aku hanya sekadar menunggu bayang-bayang
bayang-bayang diri sendiri
diri sendiri dari masa silam
itu tak mungkin berlaku

Bila aku sedar aku hanya sekadar mengejar bayang-bayang
bayang-bayang diri kamu
diri kamu dari masa silam
itu mustahil berlaku



belajar let go
itu aku tahu
aku tahu dan pasti
yang tak mungkin aku akan mungkinkan
cerita 8 tahun dulu
hanya sekadar sejarah
ini bukan cerita new boys
bila sejarah mungkin berulang

aku mungkin lali
lali kerana jatuh
jatuh bukan kerana leka berlari 
berlari yang mendabik dada menongkah dunia
tapi jatuh bila masih bertatih
bertatih mencari tapak mengenal dunia

andai kau jatuh satu hari
ingatlah...langit dan bumi ciptaan tuhan mungkin jauh
tapi hanya dipisahkan satu garisan saja
bila-bila masa kau mungkin rebah lagi
rebah seperti aku

ini mungkin payah..
tapi aku sedang belajar
belajar mengeja
S_E_L_A_M_A_T_T_I_N_G_G_A_L

bila aku sudah berjaya hafal dan sebut dengan tenang akan aku khabarkan
aku sudah berhenti ikut rentak hati orang
Tuhan, hanya kau tahu detak hati aku bagaimana.

--
KarMiza

Hati Tersentuh

Dear man,

Please don't try to touch a girl's heart whom you know you can't be with.



Love,
KarMiza

Wednesday, December 26, 2012

This only get from verrrrrrrry gud friend

" Sesiapa yang menasihatimu secara SEMBUNYI-SEMBUNYI maka dia benar-benar meNASIHATiimu. Sesiapa yang menasihatimu di KHALAYAK RAMAI, dia sebenarnya sedang mengHINAmu "

-imam As-Syafie-

--
KarMiza

You should date a girl who reads

Cikgu cilik ini...selalu buat aku terkena kadangkala...haha...grab this from cikgu zara's blog. to my other half...still on the way tu kannn...



“You should date a girl who reads.
Date a girl who reads. Date a girl who spends her money on books instead of clothes, who has problems with closet space because she has too many books. Date a girl who has a list of books she wants to read, who has had a library card since she was twelve.

Find a girl who reads. You’ll know that she does because she will always have an unread book in her bag. She’s the one lovingly looking over the shelves in the bookstore, the one who quietly cries out when she has found the book she wants. You see that weird chick sniffing the pages of an old book in a secondhand book shop? That’s the reader. They can never resist smelling the pages, especially when they are yellow and worn.

She’s the girl reading while waiting in that coffee shop down the street. If you take a peek at her mug, the non-dairy creamer is floating on top because she’s kind of engrossed already. Lost in a world of the author’s making. Sit down. She might give you a glare, as most girls who read do not like to be interrupted. Ask her if she likes the book.




Buy her another cup of coffee.

Let her know what you really think of Murakami. See if she got through the first chapter of Fellowship. Understand that if she says she understood James Joyce’s Ulysses she’s just saying that to sound intelligent. Ask her if she loves Alice or she would like to be Alice.

It’s easy to date a girl who reads. Give her books for her birthday, for Christmas, for anniversaries. Give her the gift of words, in poetry and in song. Give her Neruda, Pound, Sexton, Cummings. Let her know that you understand that words are love. Understand that she knows the difference between books and reality but by god, she’s going to try to make her life a little like her favorite book. It will never be your fault if she does.

She has to give it a shot somehow.

Lie to her. If she understands syntax, she will understand your need to lie. Behind words are other things: motivation, value, nuance, dialogue. It will not be the end of the world.

Fail her. Because a girl who reads knows that failure always leads up to the climax. Because girls who read understand that all things must come to end, but that you can always write a sequel. That you can begin again and again and still be the hero. That life is meant to have a villain or two.

Why be frightened of everything that you are not? Girls who read understand that people, like characters, develop. Except in the Twilight series.

If you find a girl who reads, keep her close. When you find her up at 2 AM clutching a book to her chest and weeping, make her a cup of tea and hold her. You may lose her for a couple of hours but she will always come back to you. She’ll talk as if the characters in the book are real, because for a while, they always are.

You will propose on a hot air balloon. Or during a rock concert. Or very casually next time she’s sick. Over Skype.

You will smile so hard you will wonder why your heart hasn’t burst and bled out all over your chest yet. You will write the story of your lives, have kids with strange names and even stranger tastes. She will introduce your children to the Cat in the Hat and Aslan, maybe in the same day. You will walk the winters of your old age together and she will recite Keats under her breath while you shake the snow off your boots.

Date a girl who reads because you deserve it. You deserve a girl who can give you the most colorful life imaginable. If you can only give her monotony, and stale hours and half-baked proposals, then you’re better off alone. If you want the world and the worlds beyond it, date a girl who reads.

Or better yet, date a girl who writes.”
― Rosemarie Urquico


--
KarMiza

ini kisah abang polis

giiittttccchhheeewwww statement.

aku nak cite...tp aku rase aku tak patut cite dari asal kisah ini. kang PDRM cari plak brader nih...hahaha

yang pasti. aku AMAT BERTERIMA KASIH kepada beliau tempoh hari. ketaq lutut ni habaq hang...sumbing senyum nih. nak blakon pon tak reti. malu ada...takut pon ada. nak nagis pon ada. kompem muke time kejadian klu toreh tade darah dah. pasaipa? heh...aku, abg polis & kengkawan rapat jer yg tahu..hahaha...btw, thanks MR.Cop. 

siyesly...thank you so much. i owe u one. 

btw, all of ur feedback regards my answer towards ur question reminds me of someone. 99% remind me. huh!!! sila jangan ketemu lagi. huhu~

--
KarMiza

Friday, December 21, 2012

ABANG AIE~~~~~~~~~

heh... dsebabkan entry br kejap td tersebut psal brader aie...trus aku teringat koleksi2 aie yang aku simpan till now tp jd pekasam kat umah abang aku...

no worries..google kan ade kan kan...brader aie...antara orang2 yang aku suka penulisannya. simple but deep meaning. ditambahkan lagi dengan sketches beliau yang terbaik...

'Blues Untuk Aku..'banyak mengajar aku....erti kasih....dan sayang....kasih seorang teman..sahabat..darah daging...dan yg lebih pasti...kasih seorang ayah dan kasih seorang ibu.....banyak pengajaran yg aku dapat...juga liku hidup yg dapat aku lalui dengan tenang dan penuh dengan kesabaran.....hasil dari nukilan saudara ayie....apapun dah lebih dari bersyukur apa yg aku dah miliki...apapun itu semua...namanya....KEMANISAN HIDUP~ziyad irfan

aku mang totally agreed ngan brader nih... theres no words from me can describe brader aie nye sketches & words because all of it always touch my heart. deeply touch.  

*tetiba rasa nak balik umah abang aku selongkar koleksi aku itu semula. tah ade lagi tah tidak. yang pasti ade 1 buku aku beli direct dari beliau...he drop few aksara for me. damn...nak buku tu balik!

--
KarMiza

TAKDE TASTE

takde taste...tu member2 slalu carut aku. haha. memane lelaki yang aku tunjuk n bg statement "mamat tu taste aku", "mamat camtu hansem pada aku", "mamat tu sweet pada aku". KOMPEM sesaat pastu muke memasing kalau tak wat muke geli-geleman tak pun wat muke kemuntahan kehijauan. phhuuuiihhh!!!


ok meh aku bg ilustrasi sket part by part yang aku taste sangat...eceh...maaf kalau tercencored ke hape. hahaha

oleh kerana aku jenis suka sangat bile bercakap dengan orang seboleh mungkin nak ade eye contact kecuali klu tgh menyampah dengan org tu @ ngan mmber2 tedekat cam housemate ke kan (sebab bcakap ngan bdak umah ni tak kira tempat hatta time berak lam toilet pon nak bborak ngan orang lua toilet nak ber eye contact mende nyer?), so aku mementingkan WAJAH. stendedddddd....


KENING, HIDUNG & BIBIR

search: takashi sorimachi drama double score.

oke ni 80% ade yg aku sker...heh...hidung mcm die, kening mcm die, lips mcm die, senyum sket cam die. haaaa...takyah pk bukan2 sangat bile aku sebut sampai bibir. tampo kang. bile orang bcakap kite tak tengok just pada mata sahaja bukan? thats y la uolss.. ok bout lips. stended orang pompuan akan bese ckp "sy tak suke la lelaki merokok..." but for me, same ar jgak but still up to you. badan ko, ikut sker ko nak jaga cane. just jgn merokok depan aku. n ctenye kat sini, aku kurang gemar tengok lelaki berlips pink gitooo...lg gelap lg manly kot. hah..=p MATA? tak penah plak aku kisah acane bentuk mata org tu. asal eye contact lu org bagus and give some sense of attraction, itu memang caya.



SANGAT...AMAT...VERY THE MY TASTE~



Ajak Shiro punya sengihan yang suweet pada aku.



oke yang ni paling ekin suke carut aku...ikut suke la aku suke jepp!!!



SENYUMAN

takyah nak senyum lebor nampak gigi segala. sengih sket je klu bley bagi aku terkasima hang memang terar...=p





RAMBUT??
heh...ini best part...klu zaman skolah menengah dlu mang nak rambut ala2 Takuya sajiaaaaaa...ble masuk alam realiti its like hellloooo...ade ke org melayu tipikal kulit gelap taste aku berambut begitooo? and...aku cepat tertarik pada si botak...=p


HUMOR
ni tak klise pon pada aku. sebab aku letih da kot nangis dlm setiap perhubungan sampai macam da tlupa cane step nak get laugh and having fun with joke. so aku fokus nak ngorat bebudak raja lawak ar pasni. heh...ohhhh abang jepp~


MANLY
typical malay man pada aku stendednya DARK & not so handsome. hahahah...activity manly yg llaki begini slalu buat cam main football, men gitar...heh...ade tbayang sesape tak cani? lembsss...

zaman skolah dlu layan "aku hidup dalam blues" & "aku dan sesuatu" from aie tak. brader muke petak...rambut panjang cecah bahu, main gitar, puitis sket2, pakai spek, tinggi, ade janggut sejemput. haaaalllllaaamaaaakkkk...mmg taste sangat la kan.. ha klu aku ckp skang tu taste aku kompem2 mmber tdekat support ar mencari cinta berwajah sedemikian.





tapi hakikatnye bile aku bg criteria aku sume pakat wat tak reti. ape tade lelaki begitu kah? DARK, SWEET but yet CHARMING...heh...ekin tak abih2 bdoa "tak saba tgk laki hang nanti. mintak2 muka k-pop putih handsome bibir pink" MAAAAAMMMMMPPPPOOOOSSSSS!!!! hahahaha....papejelah. bukan aku tau pon sape jodoh aku. itu sekadar criteria yg disukai. tapi lelaki yang bakal dicintai tak penah aku pikir nak buat criteria & description dalam ketas kajang ade kotak kecik kat tepi untuk tick everytime klu menepati criteria2 disenaraikan...


whatever it is...despite of all the criteria, semoga ia mendamaikan. 

*ini bukan entrymencari cinta. tapi entry pendescriban (hancus bahasaku) yang lahir dari mata hati tatkala ingin menikmati keindahan ciptaan tuhan. ape? igt lelaki je tau "cuci mata"??

lahu tema untuk setiap lelaki kne spot..."owh sayang....engkaulah jejaka idaman..." hahahahahaha. okbai



u r true....always~

not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted~SA

Thursday, December 20, 2012

Dihari persandinganmu~

gitooooo tajuknye...sib baik bukan tenda biru...hahaha

malam berinai day~
flight pkul 830. sampai 9 lebih. trus p umah bibah. tlg sket. blk check in at Hutton Lodge.

bilik kami berempat~

Nikah day~
sabtu malam. @ umah bibah. sekali lafaz dari syamols "aku terima nikahnya..." ehemmm...status bertukar menjadi bini orang. service bertukar tangan dari bapak bibah ke laki bibah... selamat sudaaa~



Signage & Stage



candy buffet for that nite~





PB at malam Ijab & Qabul~


Bersanding day~

Best part on this day adelah dpt jumpe blogger Jumie Samsuddin. Search je kat google and follow beliau. -wanita agam-pemekap pengantin-suka menulis blog- klu tak silap aku tu r header die kot. hahaha....aku tak tau sgt surface blog yg aku follow cuz bace ari2 thru google reader *bagi mengelak kekantoian berinternet while working.


Sesi pemekapan & menerima tips from Jumie "when its on, ITS ON bibs" hahahaha...


ok enuf. Jumie adelah pemekap untuk bibah waktu bsanding. nice touch. mulut pon boley tahan cakapnye same seperti kepetahan setiap aksara penulisan beliau. Thanks to her jugak tumpangkan aku p dewan sbab keta abang bibah yang charming itu suda penuh. heh...sempat chit chat n hye hye jer? tak sempat bye bye...mane tak nye elok jln same smpat pintu dewan jmpa mak bibah kne carut trus blah p meja PB...hahaha...no probs...will in touch with her thru blog. utk ape lg...iklan MOS ar kan...=p



gorjes uolss pokkkk~


melepak di dewan smpai pkul 530...gitoooo lah kan...happy for u bibah. at last...bersama juga shamolss...

Semoga kekal kebahagiaan~


PB on stage bebeh!!
*not in pict - ekinols & bibah




PB with art. aidah...the art is dying...pleaseeeeee~ heh


after event. blk Hutton Lodge. siap2 p blk umah bibah. otw singgah tgk wall art. then chit chat at umah bibah sambil tunggu wan siap2 anta kami p airport. singgah Teluk Kumbar. pekena mihun ketam...TERBAIK!!!!!




*all pict is from my HTC n note 10.1 sheffo. kami masih menunggu dengan penuh kesabaran picts from official photographer pengantin~

--
KarMiza

DIA SUDAH BERKAHWIN~ (tone sew ling)

heh...last week attend majlis kawin bibah. but before put some entry bout the days...mcm lupe update more sweet bites on wedding mimi last few months. check out some more...



posing before pengantin keluar...=p




heh...settle setup candy buffet~


oke sudah keluar...sakit gak telinga aku ngan mercun segala tu...heh



bersanding time~



ex-colleague from evergreen



 
posing before bergerak balik~



after wed photoshoot




--
KarMiza

Tuesday, December 18, 2012

PENCURI MILIKAN

Ada beza.
Antara pinjaman.
Dan pencurian.
Serta perampasan.

Ada beza.
Bila kau kata nak pinjam.
Bila kau minta izin untuk guna sementara hak milikan.
Atau kau guna dengan pemberitahuan.
Tak pernah kau anggap kau punya.
Sebab kau sedar itu pinjaman.

Tapi.
Bila kau ambil sahaja.
Dan anggap kau punya.
Itu memang salah besar gila.

Alangkah ambil barang orang pun dah salah.
Orang sidai baju di ampaian kau belasah.
Asal muat, kau berkenan, kau sesah.
Apa kau nak kisah.
Tiada mata jadi saksi sah.
Tuhan nampak tu kau kata urusan akhirat sana, mudah.

Macam ni la.
Kita ambil konsep senang.
Kalau barang kau hilang, mesti kau bising kan?
Kalau benda berharga, lagi kuat kau canang.
Bukan setakat polis, habis rumah jiran kau gendang.
Tapi itulah hakikat, kalau kau punya barang.
Kalau orang lain punya kau sebat dan hilang.
Apa benda kau nak gebang?
Kau senyap - tulikan diri dari bincang.
Kau enak minum petang.

Itu kalau barang.
Ni kalau cinta hati orang lain?
Baik kekasih, pasangan atau tunang?
Kau main sapu bersih kalah ikan melekap dinding lumut.
Alasan kau mudah - sebab dia kesepian.
Tapi betul ke alasan kau?
Bukan kau sengaja mahu sailang?
Ala, kau takut kena cop pailang?

(tarik nafas)

Barang hilang, orang beli baru.
Paling kuat mereka menangis sebab sayang.

Orang hilang, tak semua ganti baru.
Memang mereka menangis atau sedih.
Paling banyak, mereka simpan dendam dengan kau.
Dan kau lupa bahawa manusia adalah makhluk paling menakutkan?
Kalah hantu, jin dan syaitan.
Bila fikiran mereka tak tenteram?

Hentikan rampas hak orang.
Sakit sangat mata kau tengok orang lain gembira kenapa?
Kau tak boleh cari kegembiraan sendiri?
Kalau kau cukup tenaga nak rampas hak orang.
Mesti kau lebih kuat untuk cari milikan sendiri.

Tak.
Suami, isteri, kekasih, tunang orang bukan benda pinjaman.
Kau tak boleh pinjam dan pulang lepas digunakan.
Ini bukan tandas awam atau taman tema permainan.
Mereka manusia yang punya perasaan.

Boleh ke kau hadap suatu hari nanti.
Bila ada orang datang pada kau dan kata,

"Hey, pinjam isteri kau sehari"

atau

"Oit, suami kau bagi aku guna dulu. Nanti aku pulang"

atau

"Tunang kau nampak cantik. Swap dengan kereta aku 4 jam"

(tarik nafas)

Kau boleh terima ke semua tu?
Mereka di sisi kau jadi barang.
Yang dilambung bila nak, dipinjam bila suka.
Ataupun dirampas bila kau leka.

Tak tahulah kalau kau suka.
Macam tu, kau boleh tayang pasangan kau dalam bekas kaca.
Letak sekali harga.
Orang boleh beli, pinjam atau sewa.
Dan pulang bila tiba masa.
Atau jadikan hak sendiri bila mereka lupa.


Tak bolehkah kau belajar hormat mereka yang sudah punya seseorang untuk dijaga/menjaga dalam kehidupan mereka? Bukankah kau juga punya seseorang yang sedemikian rupa?


***heh...penulisan cikgu cilik ini memang selalu bikin aku tersenyum sungging sambil dalam hati berkata "..ni kalau aku repost kat fb aku ni kompem ade org sentap nih..." hahahaha...takpe2...aku share kat blog sajer...untuk tatapan orang2 yang sudi tatap terapiku dan aku juga.

Monday, December 17, 2012

SCULL

rasenye housemate aku da naik letih tengok keterujaan aku setiap kali p memane nampak papepon yang printed or berkaitan ngan tengkorak aku mang excited nak beli...heh...ok kali ni aku jaki...tgk shea ade phone cover scull gini...before ni nanamahazan ade pkai yg bedazzled scull kat phone cover die. hish...jeles siot... HTC tade phone cover sgt kot. heh...kbai 



--
KarMiza

Wednesday, December 12, 2012

penantian

mEnunggu...menunggu...dan menunggu...
kau sudah lali menunggu
kau memang tahu menunggu itu menyakitkan
kau pernah menunggu sesuatu yang tak pasti
kau pernah menunggu sesuatu yang kau tahu takkan muncul
kau kata menunggu itu memberi kesabaran
kau sedar menunggu itu menyesakkan kau
kau yakin kau tidak menunggu sesuatu yang sia-sia?

heh...
yakin sangat...
penantian yang macam ini mungkin dihargai...
...tapi dihargai orang yang hanya akan pamit

kawan...
senyum saja kau mampu...
sedangkan kau sendiri sudah lupa bagaimana cara mahu ketawa
sudah-sudahlah dengan lagak punya hati yang kebal...
hakikatnya kau juga menangis...

doa kau dimakbulkan...
Tuhan menyayangimu kawan
doa kau lambat dimakbulkan...
Tuhan mendugamu...
doa kau tidak dimakbulkan...
aku percaya Tuhan ada rencana lebih baik untuk kamu.

seperti mati...aku juga percaya jodoh itu sudah ditentukan.
seperti sakit...aku juga percaya cinta itu anugerahNya.
aku bersyukur dapat rasa perasaan itu.

jangan seperti aku...pernah menangisi cinta manusia. sia-sia~



--
KarMiza

Tuesday, December 11, 2012

C.I.N.T.A

Cinta...
Satu gurauan dalam kehidupan.
Kadang-kadang buat kita ketawa...
Kadang-kadang buat kita terasa...
...dan gurauan yang buat kita memahami macam-macam emosi.
Kalau yang mencantikkan lukisan adalah warna,
Maka yang mencantikkan kehidupan adalah cinta...
Tapi cinta ibarat hantu...
Semua orang percaya tapi tak semua yang akan jumpa.

Kalau aku cintakan dia...biar dia sendiri yang rasa...bukan sebab kata cintaku,tapi sebab rasa cinta yang datang dari hati dia sendiri.

TQ MHN

Sunday, December 9, 2012

Impak

Pagi...

Bangun pagi kepala berat.
Kena virus mukus mungkin.
Gara2 aktiviti semalam.
Bangun2 siap2 girls day out.
Heh.. before that kne mengharungi sesak di pasar klang. Membeli-belah untuk stock event for next two weeks.
@130pm br dpt check in happy hour karaoke+get 50% discount guna kat student datin. Heh... 6 jam weyh!!!!! Bulan ni 3 kali dah. Cukuplah....enuf for this year. Pkul 7 br checkout.

Then? Misi mencari dress ekin for her dinner. First msuk @ Nurul Wonder Wardrobe. Nice boutique btw...just xde yg ekin bminat. Ade pn xde size plak. Aku? Hell nooooo....duit xdak...sob...

Turun kdai je ujan turun dgn lebatnya...gara-gara kami bertiga kah? Karok 6 jam ujan selebat ini? Ngeeeeeee....ekin pon da nak demam...esah pon da lencun...aku pon da rimas...pekena sup panas2 sat @ barra.

Arrive home safely @ 0930pm. Tdo @ 230am?? Gara2 tgk cte kurafat. Dafuq!!!

Ok now need to baking pastry tart. Order comin in. Hewhewhew~

*kpd cinta pertama yg dtg.& pergi ibarat angin lalu...thanks for drop by. Thanks for thought me...how to twist n enjoy my life ever. I hope u doing fine there n happy with "Kandias"...

Friday, December 7, 2012

The Road Not Taken

Robert Frost (1874–1963).  Mountain Interval.  1920.
 
1. The Road Not Taken
 
 
TWO roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;         5
 
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,         10
 
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.         15
 
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

*dok bersonet 18 td...of cos igt gak the road not taken kannnn...
        20
 

--
KarMiza

SONNET 18

hey...remenber this?

try me...till now aku hafal lg...heh...thanks to sir nawir..nice poet though.


Shall I compare thee to a summer's day? 
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer's lease hath all too short a date: 
Sometime too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimm'd; 
And every fair from fair sometime declines,
By chance or nature's changing course untrimm'd;
But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest;
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest: 
So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this and this gives life to thee.


--
KarMiza

BERLALU

07.12.2012

pantas masa berlalu.
aku tahu ramai terkejar2...terkejar-kejar dek nak menjayakan misi azam tahun 2012 yang tak tertunai. tapi aku tetap mahu berkata begini...aku amat berharap tahun ini berlalu dengan cepat. ya aku tahu...aku sudah mula melangkah tanpa beban di pundak sejak pertengahan tahun. aku sudah mulakan perjalanan tanpa mimpi indah masa lalu sejak pertengahan tahun. aku sudah mula become fresh meat org kata. tapi dalam pada "mula baru" itu berlaku wujud juga road block dalam perjalanan. hei...kalau aku lalu ikut highway pon ada saja abang polis mahu buat sekatan tahu? dan sekatan-sekatan itu buat aku makin layu. lemah. longlai. nasib lah hati dan minda aku kadang-kadang suka tak bekerjasama pada saat genting begitu. kalau ikut hati mati kaannn... aku ikut minda orang konon dewasa dah 26 tahun macam aku nih...heh...*ada background music lagu bangkit ya disini.

harap orang yang akan hadir dalam hidupku di masa mendatang terima apa adaku. heh. ada sebab aku suka melawan. ada sebab aku jarang senyum, ada sebab aku semakin kurang percaya. ada sebab aku tak suka buat kawan. ada sebab aku maki. ada juga sebab aku wujudkan silaturrahim...

jangan risau...aku bukan perahsia...Tuhan tahu semuanya~

aku penat juga jadi jahil dulu. bila Tuhan bukan aku jadikan tempat mengadu. skarang biasa-biasakan diri, tanya pendapat sahabat aku yang seciput itu & paling penting tanya jawapan dari Dia. owh itu jam aaaaa....ko kalau da dapat jawapan...klu dari awal tanak pon ko kompem akan terus sejuk hati buat....sebab kau tahu siapa betul.

ahh...dah jauh aku merapu. entah paham apa aku sampaikan entah tidak. bukan aku kisah. ini jurnal terapi aku bukan? 

Tuhan...tolong beri aku hari mendatang yang aman... tanpa kata jilaka dari org2 jilaka.

2013...aku tunggu kau. tahun aku mungkin benar2 berseorangan~


Untuk manusia yang tidak punya daya dan mahu berputus asa bila dihimpit kesesakan dunia, ucapkan selamat tinggal kepada kepayahan dan bangkit gagah untuk teruskan senyuman. (Shafaza Zara, 4 Disember 2012)


--
KarMiza

Thursday, December 6, 2012

TALL-DARK-HANDSOME GUY



errrmmm...titew adew 1 lagu ney nak kasi at abg....ooohhhhhh sayang....engkaulah jejaka idamannnn...hewhewhew~

CINTA PERTAMA...

ehemmm...
assalamualaikum...

tangan kanan pegang hati. tanya hati siapa cinta pertama? 
NA nama beliau.

jari tuding kepala. tanya minda masih ingatkah? 
always...cinta pertama itu keramat bukan?

ditanya lg bagaimana dengan kenangan? 
kenangan yang sedikit tapi yg plg indah pernah berlaku dlm hidup aku.

apa kau rasa tentang dia sekarang?
He is the best love i ever had...

apa kau masih ada cinta?
Tuhan lebih mengetahui

apa kau masih ada rindu?
Tuhan lebih mengetahui

apa kau rasa jika dia kembali?
sentap...tenang...senyum...

kau tiada amarah untuk dia?
aku fikir ada...tp setenangnya tiada.

tiada 1 dendam pun untuk perlakuan dia dulu?
silapnya pada aku...khilafnya pada dia...we deserve to be separate

apa kau rasa sekarang?
senyum...

kalau die kembali untuk cinta kau...kau mahu?
Allah akan beriku jawapan...bukan hatiku.

hentikan semua persoalan ni kawan...aku pun tahu letih bila diasak begini. satu perkara yang pasti 5 minit berhubung di atas talian mampu membuat aku tersenyum sepanjang hujung minggu lepas.

cuma aku masih berteka-teki akan sebab-musabab dia kembali. aku terasa bagai wayang gambar ualang tayang segala kenangan yang lampau.

INDAH~

tapi dia kata...hidup dalam kenangan tapi jangan kenangan control idup.

dan kau hilang kembali...seperti biasa...macam angin lalu.


3 perkara yang terlintas. 2 perkara yang terucap
1. dugaan apa pula kali ini tuhan
2. tuhan nak bagi aku jalan lupakan ZA. jadinya...berjaya.
yang ketiga biar tuhan yang tentukan...



To NA: Now u're back...with thousand memories, thousand feels, thousand heart beat. Jantung aku kembali bergendang tak cukup nafas. shit man... hahaha

Wednesday, December 5, 2012

INI APAKAH??

My weekly status right after unprivate blog. ehhhhhh....sapekah? 

not to forget...smalam dpt PM from FB asking my blog header snap katne. ble tgk profile beliau mcm photographer la kot. but...he actually calling me Izora? errrmmm...cam da lame jer tak guna nama tuh...terkenang bebbb...haha

btw, the pict taken at time tunnel @ cameron highlands = my fav place. 

Monday, December 3, 2012

BELON & CINTA _DEEP

Berikut ialah dari Khairul Ismat yang menceritakan analogi yang menarik tentang kehidupan dan cinta. Deep orang cakap. Enjoy!


Life is not always be the same. It's like a balloon that u blow.

There's one competition. Where's a person need to blow his balloon and release it. The first balloon that reach the end line. He's the winner. A lot of man participate in that competition. When the game started. Everybody blow their balloon and release it.

Ada belon yang ditiup kemudian dilepaskan. Ada yang berpusing-pusing ke udara kemudian jatuh semula di hadapan tuan-nya. Ada yang terus terbang ke depan dan tuan belon itu juga ke depan untuk sampai ke garisan penamat, tetapi belon nye heading to left side of him. Ada yang pada awal nya using a Red ballon. 

At the end the person who using the Red balloon ambil balloon Biru yang dah terjatuh berhampiran dengan garisan penamat. (main sebat je belon orang lain, nak menang punya pasal). Ada orang yang jujur gunakan belon nya sendiri hingga garisan penamat. Tapi lambat skit menang.

This is life. There's a lot of things that u want it to be like what u want. But at the end. The things doesn't goes like what u want..

~terfaktab

Sunday, December 2, 2012

Bibs bachelorett party & ecot belated bday party

Dsebabkan that day ari gaji + esoknye star 1st attempt diet.. so melantak bagai nak gila~

Thursday, November 29, 2012

Choosing a guy

Don't choose the better guy... Choose the guy that could make you the.better girl~

PHYSICAL ATTRACTION

   Love and physical attraction always hurt, never walk together.~

Wednesday, November 28, 2012

WORK

every day I get up and look through the Forbes list of the richest people in Malaysia. If I'm not there, I go to work~

Tuesday, November 27, 2012

WRONG OR RIGHT PERSON

"it's possible that you did marry the wrong person.However, if you treat the wrong person like the right person, you could wellend up
having married the right person after all. On the other hand, if you marry
the right person, and treat that person wrong, you certainly will have ended
up marrying the wrong person."~Farhan

SOLDIER

'A true soldierfights not because he hates what is in front of him, but because he loves whatis behind him' ~GK Chesterton

FIGHT FOR LOVE

Love is worth fighting when it is yours only~SE

Criminal Minds

Dr Reid -'There is no greater sorrow than to recall happiness in times of misery'.

CLOCK

even a clock that does not work is right twice a day~ SEAN

friendship & blood

an ounce of blood is worth more than a pound of friendship

LAND LOVE SAFELY

"A flight was flying through the clouds. Suddenly, it lost the balance. Everyone started shouting in fear but a small girl kept playing with her toy. After an hour, the flight was landed safely. A man asked the small girl. How could you play with your toy when everyone was afraid? The small girl smiled and said. My dad is the pilot. I knew he will land me safely."

 "Love is trust."

PLAIN WATER vs SKY JUICE

"I was at Hotel The Westcliff in Johannesburg dan terdengar a Malaysian at the table next to the buffet area asking the waiter for sky juice. Betul saya dah lama tak dengar perkataan sky juice tu and I'm glad just now I heard plain water pop out your mouth."

"Relevant?" blur.

"Tengok muka waiter tu saya tahu dia tak faham Malaysian tadi mintak apa. Then he repeated himself tapi waiter tu tak faham jugak sehinggalah kawan dia terangkan sky juice tu sebenarnya plain water."

"Okay, again relevant?"

"Relevannya di sin, orang tu lucky he is not in the Bahamas. There, the waiter would have brought him coconut water mixed with alcohol, most probably gin or rum. In Jamaica, he would have been given shaved ice, flavoured with fruit syrup, somewhat like our ABC. Kenapa tak mintak plain water? It is simple and straight to the point. Isn't this how we should speak?"

BISNES_HUTANG_RIBA

"Kalaulah semua orang tahu kenapa berniaga tu dituntut, mesti semua orang nak berhenti kerja sekarang jugak."

 "Okay. Satu sebab zakat. Makin banyak duit, makin kaya orang Islam, makin banyak zakat dapat dikeluarkan dan membantu orang yang susah. Dua, riba. Sistem banking kita sistem apa? Yang cakapIslamic banking tu just tukar term and words and taraa...riba jugak. Jadi kalau miskin, makan gaji, mampu nak beli rumah cash? Mampu nak beli kereta cash?"

"Habis tu, tak kan tak boleh beli rumah? Tak kan tak boleh beli kereta?"

"Sewalah sampai mampu, kereta murah, dalam 2-3 ribu tak ada?"

"Mak ngaii..."

"Riba itu haram. Pokok pangkalnya haram. Pinjaman bank berunsurkan riba. Jadi bila masa yang haram boleh jadi tak haram?"

"Tapi dengar pendapat, itu hutang yang dibolehkan."
  
"tulah, kita kena menuntut ilmu sampai betul – betul faham dan berguru pada yang betul.  Mana ada syarikat yang langsung tak berhutang. mungkin sole owner, senang tapi syarikat macam  yang dah public listed, macam mana? Kesimpulannya yang mana dah terbeban dengan sistem riba, teruskan usaha, cepat – cepat bagi langsai. Itu jalan yang terbaik."

"So deep."

"tu baru tips of iceberg. More to learn."

JANJI & UJI

Bukankah janji Allah untuk menguji hambaNya itu pasti? Walau seberat mana pun bebananmu, yang Kuberi pastinya yang mampu kau sebagai hamba memikulnya. Dan semakin dekat diri kita dengan Allah, bukankah semakin berat ujianNya bagi menguji keimanan kita?

*and u're rite sean...

W E I R D

Que: We are all a little weird and life's a little weird, and when we find someone whose weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall in mutual weirdness and call it love.

Monday, November 26, 2012

A L I M

Every pious person has a past~ Que Zafril
And every sinner has a future~Sean Norman

H I D U P

life has much more to offer for you


L I E S


I love listening to lies when I know the truth... the cruellest lies are often told in silence~ Sean Norman

LOVE OR LEAVE

 "If you love something and dumb enough to let it go. You didn't deserve it in the first place. And then just tell her If she love him but doesn't want to end up married, give him the option to leave, but never give him a reason to."~Que Zafril

RUGI~


Manusia yang ada mata, tidak boleh nampak, ada telinga tidak boleh dengar, ada hati tetapi tidak boleh memahami, ada ijazah tetapi tiada iman dan ada ilmu agama yang tinggi tetapi tidak ada nur dihati. Tidak seindah nama.

DUA DUNIA


Kisah dua dunia yang berbeza dan bersatu dengan satu rasa.
Kadang – kadang bila hidup orang lain bengkang - bengkok,
kita gelak sebab;
kita berada di jalan yang lurus.
Kita terlupa bahawa dunia ini umpama roda.
Bila hidup kita pula yang bengkang – bengkok, 
orang tu gelak kan kita tak? 
Atau orang tu tetap setia bersama kita?

Salah Cara tu bro

Assalamualaikum w.b.t

Selamat pagi.

Aku xtau nak ckp ape. Tgh2 mate stim layan ngantok pepagi ni dpt msg. Ni nk msuk yg ketiga. Smenjak aku start bisnes. Name card pn bg no fon aku slalu guna. Ade org bkn contact aku utk bisnes tp utk ini.

Ahhh...mmg ya. Aku single n available. Heh...sorry bro. Getting to know someone via text is soooo not my style. Lu silap channel ni bro. Next time klu nmpak gua gentle tegur depan2 k. Chow.

Sunday, November 25, 2012

Awak, Berhenti Seksa Dia

*slalu sangat cikgu zara bg statement buat mcm aku hadap depan cermin, macam batu hempap atas kpala. sama. phhuuiihhh...


Awak.
Bukankah cerita sudah tamat?
Mengapa awak mahu muncul dan bikin palat?
Kehidupan dia sudah sangat penat.
Tidak perlu awak datang dalam bayangan musibat.
Kerana dia sudah enggan ambil berat.

Awak.
Untuk apa datang lagi.
Bukankah segalanya jelas kali terakhir awak muncul di sisi?
Dia bukan yang dulu awak kenali.
Dia sudah ada jalan hidup sendiri.
Awak datang kononnya menagih janji.
Tapi ingatkah awak pernah buat dia separuh mati?

Awak.
Berhenti dari seksa dia.
Benarkan dia hidup gembira.
Dia mengira jalan menuju bahagia.
Kenapa awak mahu terus mahu buatkan dia terluka?
Salah apa lagi dia setelah berikan awak kebebasan yang awak suka?

Awak.
Tak penat ke buat orang menangis?
Hidup dia bukan untuk coret kisah tragis.
Sudah cukuplah awak hidangkan rasa sadis.
Biarlah dia punya senyuman manis.
Kenapa mahu buat perangai najis?

Awak.
Dengan awak dia simpan banyak kenangan.
Bukan semuanya penuh kepahitan.
Ada yang dia mahu ingat kemanisan.
Tidak perlulah awak datang dan cemarkan.
Dia mahu mengingati awak sebagai kawan.
Seorang yang memuliakan persahabatan.
Bukan sebagai lawan.

Awak.
Jangan datang lagi.
Dia mohon awak pergi.
Layanlah yang baru  di sisi.
Dia bukan sesiapa untuk awak kini.
Jangan seksa hati.

Awak.
Dia boleh jadi kawan paling baik di dunia.
Tapi dia juga boleh jadi lawan yang mengheret ke neraka.
Bukankah awak mahu meniti jalan ke syurga?
Berhenti cari dia.


Bila senyuman itu bukan untuk kau lagi, bolehkah kau hindarkan diri dan biarkan dia pilih jalan hidup sendiri? (Shafaza Zara, 24 November 2012)